Actueel

5 tips om 'nee' te zeggen zonder schuldgevoel

di 04 jul 2023

Te aardig zijn kan serieuze problemen veroorzaken, want als jij je negatieve gevoelens niet kunt uiten dan verliezen je relaties hun authenticiteit. Af en toe 'nee' zeggen is dus juist beter voor je relaties dan altijd maar met de stroming meevaren. Maar hoe zeg je ‘nee’ zonder schuldgevoel? 5 tips! 

1. Let eens op hoe vaak mensen 'nee' zeggen
De keren dat jij 'nee' zei en mensen boos op je werden zullen waarschijnlijk voor altijd in je geheugen gegrift staan (of is dit eigenlijk nooit gebeurd?). De waarheid is dat mensen zo vaak nee zeggen zonder dat hier consequenties aanzitten. Vaak haalt de ander zijn schouders op en zegt: "Oké." Let daarom eens goed op tijdens conversaties. Mensen zeggen zo vaak 'nee' tegen elkaar. Houd dat in gedachte als jij in een zelfde situatieterecht komt en 'nee' moet zeggen. Wanneer jij beleefd en empathisch bent, zal niemand boos op je of teleurgesteld in je zijn.

2. Zorg voor tijd
Nergens wordt gezegd dat je direct antwoord moeten geven op een verzoek. Dus als jij het gevoel krijgt dat je gedwongen wordt tot een 'ja', zeg dan dat je er later op terugkomt en neem de tijd om over je antwoord na te denken. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je eerst je agenda thuis wilt raadplegen, wilt overleggen met je partner en dat je later belt met het antwoord.

3. Zorg voor een duidelijk ‘beleid’
Als jij duidelijke principes hebt dan is het makkelijk om besluiten te nemen en om dus soms 'nee' te zeggen. Het is goed om te weten waar jij voor staat en wat  jouw grenzen zijn. Als je dit voor jezelf duidelijk hebt dan weet je waarom je 'nee' zegt en wordt 'nee' zeggen een stuk makkelijker. Als jij je prioriteiten kent en weet waar je voor staat dan weet je ook dat wanneer je 'nee' zegt tegen het één, en 'ja' kunt zeggen tegen het ander.

4. Blijf hetzelfde antwoorden
Zeg eerst dat je de ander helaas niet kunt helpen. De volgend 322 keer zeg je hetzelfde:
De ander: “Kun je mij 250 euro lenen?”
Jij: “Sorry, dat kan ik niet.”
De ander: “Maar kun je het me dan volgende week lenen?”
Jij: “Sorry, dat kan ik niet.”
De ander: “Wat als je me 100 euro geeft, dan ben ik al een stuk geholpen.”
Jij: “Sorry, dat kan ik niet.”
De ander: “Wat nou als je mij je auto leent, dan scheelt dat me al geld voor het ov.”
Jij: “Sorry, dat kan ik niet.”
Wees niet boos of geïrriteerd. Herhaal gewoon kalm wat je al eerder hebt gezegd. Als jij het bij jouw ene simpele boodschap houdt, kan de ander je niet overhalen tot een onderhandeling. Deze techniek is misschien wat lastig toe te passen bij vrienden en familie, maar bij mensen die wat verder van je af staan is dit zeker een aanrader.

5. Speel in op gevoelens van de ander
Onderzoek toont aan dat wanneer de ander ons ziet als sympathiek het makkelijker wordt om 'nee' te zeggen. Maar hoe doe je dit dan? Je kunt het bijvoorbeeld als volgt doen: “Als ik jou help dan laat ik X zitten en dat vind ik ook vervelend.”

Kom voor jezelf op, je mag 'nee' zeggen! As je 'nee' zegt tegen het één krijg je de ruimte om 'ja' tegen wat anders te zeggen. (bron: HerHealth)