Actueel

Gezondheid is meer dan een app

ma 16 mrt 2020

Dankzij toenemende welvaart en technologische ontwikkelingen is onze levensverwachting aanzienlijk toegenomen. Maar of we daar per se gelukkiger van worden, is nog maar de vraag. Uiteindelijk vormen gezondheid en welzijn een sociaal goed, waarvoor we elkaar nodig hebben om die te verwerkelijken, zo schrijft Alistair Niemeijer op Sociale Vraagstukken. Niemeijer is universitair docent Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek.

Alistair Niemeijer gaat in op de voor- en nadelen van wat ook wel 'leefstijlgeneeskunde' wordt genoemd. De overheid zet stevig in op technologische innovaties om ons bewust te maken van onze gezondheidskeuzes. Zo zijn er naar schatting op dit moment meer dan 2 miljard mensen die een app gebruiken om hun gezondheid in meer of mindere mate te monitoren. Maar hier zitten ook schaduwkanten aan. Zo dreigt het gevaar dat grotere individuele betrokkenheid op gezondheid leidt tot individuele verantwoordelijkheid voor ziek-zijn. En dan zijn het niet meer de samenleving en artsen die een deel van de zorg overnemen, want jijzelf bent verantwoordelijk.

Technologie levert een belangrijke bijdrage aan gezondheid en welzijn. Maar, zoals Niemeijer schrijft: "Ze doet dat echter alleen wanneer ze voorziet in extra begrip, voorlichting en begeleiding en voor zover ze rekening houdt met het feit dat elk leven in tragiek en kwetsbaarheid bevat. En ervan uitgaat dat gezondheid en welzijn uiteindelijk vooral een sociaal goed is, dat mensen alleen met elkaar kunnen verwerkelijken. Behalve techniek hebben we met andere woorden ook de ander nodig." (bron: Universiteit voor Humanistiek)


Bekijk ook een flitscollege van Alistair Niemeijer Hoe gezond zijn onze ideeën over gezondheid, opgenomen op het Betweterfestival.