Actueel

Het geheime leed waardoor je begeleiding niet effectief is

di 19 mrt 2019 - Miriam van Kreij

Bij de helft van de mensen speelt het prille verlies van een kind. En maar een enkele professionele begeleider heeft er oog voor. Is dat erg? Ja, want dit onverwerkte verlies kan enorme impact hebben bijvoorbeeld op de relatie, de gezondheid en het werkplezier. Als je dat niet weet als begeleider, dan kun je de plank volledig misslaan.

Dan blijf je bijvoorbeeld maar zoeken naar manieren die wél werken. Of je gaat pushen op acties die je cliënt moet nemen. Dat gaat niet werken. Zo gaat je cliënt nooit het resultaat bereiken waarvoor hij of zij bij jou komt.

In zo’n situatie kan het zomaar zijn, dat op onbewust niveau het verlies van een kind in de zwangerschap speelt. Bij je cliënt of in de generatie vóór hem of haar. Maar goed, als je dat niet weet, dan kun je er ook niks mee. En als je wél weet dat er een miskraam of abortus was, maar als je niet weet wat je dan kunt doen, begin je ook niet veel.

Als dat zo doorgaat, kun je ontmoedigd raken. Na een paar van zulke ervaringen kun je zelfs denken dat je geen goede begeleider bent. Of misschien overweeg je te gaan stoppen met je praktijk? Geen aanlokkelijk vooruitzicht. En waarschijnlijk niet nodig.

Er is namelijk een oplossing: zorg dat je weet óf het thema speelt en weet wat je dan kunt doen om je cliënt echt te helpen.

  • Als je ontdekt of een miskraam mogelijk impact heeft op het resultaat dat je cliënt bij jou wil bereiken, dan ontmantel je iets wat anders een enorme blokkade kan zijn.
  • Door respectvol om te gaan met dit thema win je meer vertrouwen van je cliënt. Jullie bereiken sneller grotere resultaten, die je anders nooit had kunnen bereiken.
  • Als je je cliënten hierin kunt begeleiden, op een bewezen effectieve manier, die je gemakkelijk kunt integreren in jouw manier van werken, dan hoef je ze niet door te verwijzen. Dat verstevigt de band die je met je cliënten hebt.
  • Het geeft je bovendien zelfvertrouwen, als je deze thematiek ook aankunt als professioneel begeleider.


Een voorbeeld: Marieke werkt als rouw- en verliescoach. Maar ze wist niet goed wat ze kon doen bij miskramen of abortus. Dat verlies is vaak minder tastbaar, waardoor haar ‘gewone’ rouwaanpak niet aansloeg. Nu ze ook is opgeleid tot miskraambegeleider, weet ze hoe ze haar cliënten ook met dit prille verlies goed kan helpen. Dat maakt haar als begeleider completer.

Wat kun jij doen? 3 suggesties

  1. Vraag in je intake of anamnese naar de zwangerschappen van (de partner van) je cliënt. En vraag naar de zwangerschappen van de moeder van je cliënt.
  2. Weet wat je kunt doen als er inderdaad een doodgeboren kindje, een miskraam of een abortus is. Want, begeleid je je cliënten met vertrouwen, ook op dit thema? Dan behalen ze ook gemakkelijker grotere resultaten op de andere vlakken waarop je ze helpt.
  3. Onderzoek hoe dit voor jou speelt. In je gezin van nu of in je gezin van herkomst. Als coach kun je je cliënten immers maar begeleiden, tot het punt dat je zelf hebt uitgezocht…

Kortom, de helft van de mensen ervaart bewust of onbewust de impact van het verlies van een kind in de zwangerschap. Als coach moet je je daarvan bewust zijn, zodat je de best mogelijke interventies kunt doen. Dan stroomt het weer, in je begeleiding en in het leven!

 

Miriam van Kreij is opleider van de unieke opleiding voor coaches ‘Vrouwen met een miskraam goed begeleiden in je coachprakijk’, is auteur van Begeleiding van vrouwen met een miskraam en Als je je kindje verliest in de zwangerschap, trainer van geaccrediteerde nascholingen voor verloskundigen en echoscopisten, gastdocent bij opleidingen in Nederland en  België en coach van ouders die hun kindje zijn verloren in de zwangerschap. www.miskraambegeleiding.nl