Actueel
Oratie: Rouw kan traumatisch zijn
di 16 mrt 2021
Traumatische rouw is een nieuw begrip in de hulpverlening. De behandeling van rouw vraagt een andere manier van kijken en zorg verlenen, aldus professor dr. Geert Smid, psychiater bij Arq Nationaal Psychotrauma Centrum en bijzonder hoogleraar Psychotrauma, verlies en rouw na rampen en geweld aan de Universiteit voor Humanistiek. In zijn oratie Een raamwerk van betekenisgeving na verlies gaat hij dieper in op de manier waarop we betekenis geven aan verlies en rouw.
Tot voor kort werd rouw gezien als iets wat bij het leven hoort en waar je uiteindelijk zelf uit moet zien te komen. Maar soms zijn rouwreacties zo heftig dat ze leiden tot langdurige beperkingen in het dagelijks functioneren. Dan wordt ook wel gesproken van een rouwstoornis, of traumatische rouw. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in 2018 voor het eerst een rouwstoornis opgenomen in de internationale classificatie van ziekten.
Geschat wordt dat ongeveer 10% van de nabestaanden na verlies van een dierbare door natuurlijke doodsoorzaken een rouwstoornis ontwikkelt. Na verlies van een dierbare onder gewelddadige omstandigheden hebben nabestaanden een verhoogd risico, niet alleen op het ontwikkelen van een rouwstoornis maar ook op (symptomen van) posttraumatische stressstoornis en/of depressie.
Bij behandeling van een rouwstoornis is het belangrijk om oog te hebben voor de betekenis die mensen aan hun verlies kunnen geven, zo legt Geert Smid uit. “Het verlies van dierbaren zorgt ervoor dat de wereld en de plek van de nabestaande erin onomkeerbaar verandert. We bedoelen met betekenisgeving dat het verlies onderdeel wordt van het levensverhaal dat de nabestaande zichzelf vertelt, dat de identiteit van de nabestaande verandert. Betekenisgeving vermindert de angst voor het onbekende, een van onze meest fundamentele angsten.”
Betekenis geven kan herstel bevorderen, zo is de ervaring van Geert Smid. In zijn oratie geeft hij een uitgebreid overzicht van de vele factoren die een rol spelen in het proces van betekenis geven en die samen te vatten zijn in verschillende categorieën: factoren die samenhangen met de persoon zelf, de relatie die diegene had met de overledene, de omstandigheden waaronder iemand gestorven is, en bovendien kent het proces allerlei culturele en sociale dimensies.
Smid wil nader onderzoek doen naar de effecten van specialistische zorg bij de behandeling van traumatisch verlies. Hierbij kijkt hij ook naar het belang van een integraal zorgnetwerk. Samenwerking is vaak essentieel, vooral na verlies door gewelddadige omstandigheden kunnen samenwerkende hulpverleners in opvang en specialistische zorg de nasleep en het rouwproces verlichten. Geestelijk verzorgers maken hiervan onderdeel uit: rouw is immers vaak ook een zoektocht naar zin en betekenis. Hierbij is het belangrijk om oog te hebben voor culturele verschillen in het omgaan met verlies. (bron: UvH)
Download oratie