Actueel

Overdenking: Zingeving

di 04 jul 2023 - Jos Govaarts

>> Deze Overdenking verscheen in PsychoSociaal digitaal 2019-1 over zingeving. Meer weten over deze uitgave? Ga dan naar ProfessioneelBegeleiden.nl <<

Is ‘zingeving’ te lezen als twee verschillende woorden: zin en geven?
Wat is dan de zin en wat is het geven?
Dat ‘zin’ in de context van deze uitgave van Psychosociaal Digitaal iets met een samenhangende verzameling woorden te maken heeft en daarmee een complete en begrijpelijke tekst oplevert, laat ik buiten beschouwing. Deze hele tekst bestaat uit zin-nen.

De zin die we in deze uitgave bedoelen heeft te maken met de waarde die we ons leven geven; de waarde die we geven aan ons mens-zijn. Die zin kan onder druk komen te staan door gebeurtenissen zodat de betekenis die we eraan geven, ook niet meer vanzelfsprekend is. Daar komt het geven om de hoek kijken. Geven heeft hier de betekenis van ‘toedichten’. Zin dicht ons niets toe. De referent (in de taalfilosofie ‘Bedeutung’ genoemd) van het woord zingeving is niet ‘zin’, maar wíj zijn het. Wij mensen geven waarde en zin aan iets.

Zin kun je maken, zei mijn moeder al als ik iets niet wilde doen en dreinde dat ik er geen zin in had. “Dan maak je maar zin.” Sinds het boek van Ilse Vooren en Merlijn Koch is er nu ook een handleiding voor. Je kunt het dus leren, jezelf eigen maken. Handig. Even het boek lezen en dan weet je hoe het moet. Net zoiets als lezen over de Tour de France. Nou nee, iedereen weet dat je een wielrenwedstrijd niet kunt winnen door er een boek over te lezen; hoe vaak je het ook leest. Kennelijk is er toch iets meer nodig.

Net zoiets als leren timmeren. De leerling meubelmaker leert het gebruik van de gereedschappen. Hij leert hoe en wanneer hij de zaag, de schaaf en de beitel kan gebruiken. Van in verstek zagen om haakse verbindingen te maken, naar zwaluwstaartverbindingen. Geheel volgens het boekje. Een gezel gaat verder. Het gebruik van het instrumentarium heeft geen geheimen meer voor hem en zijn producten zien er goed uit – doelmatig, zonder eigen ziel lijkt het wel.

Nee, dan de meester meubelmaker. Hij ziet in gedachten wat hij wil maken, zijn handen vertalen de gedachten naar uitwerking. Als het ware staat hij boven de stof, hij beheerst het vak, het lijkt zo vanzelfsprekend wat hij doet. Naast kennis van de materialen en gereedschappen, veel oefenen en volhouden, is er ook nog iets anders nodig. Talent.

Bij zingeving is dit ook het geval. We moeten leren om uit onszelf zin aan het leven, waarde aan ons leven te geven. Daarvoor doorloop je een leerproces, met iemand die je kan begeleiden. Je houdt vol en op een dag voel je het, je geeft weer zin aan je leven.

Dat is dan jouw talent. Vergeet niet: “If at first you don't succeed, try, try again.”

Jos Govaarts is arts, niet praktiserend, coach en auteur van onder meer de romans Krassels en het onlangs verschenen de Jongen die Wilde Deugenwww.josgovaarts.nl