Actueel
Puberbrein gebaat bij goede vriendschap
di 12 dec 2017
Een goede sociale relatie heeft een gunstig effect op de ontwikkeling van het sociale puberbrein. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Rosa Meuwese, waarop ze 31 oktober promoveerde aan de Universiteit Leiden.
Meuwese onderzocht hoe de sociale omgeving van pubers van invloed is op de ontwikkeling van de hersengebieden die sociaal gedrag aansturen. Pubers leren veel van hun leeftijdsgenoten op het gebied van sociaal wenselijk gedrag. Pubers gedragen zich socialer als zij zich daardoor geliefder maken bij leeftijdsgenoten. Als dit resulteert in bijvoorbeeld een betere vriendschap zullen zij zich nog socialer opstellen. Het sociale breingebied wordt hierdoor mogelijk meer geactiveerd, wat kan leiden tot structurele veranderingen in het sociale brein, aldus Meuwese.
Dat het sociale gedrag van pubers invloed heeft op hun hersenen blijkt uit het neurologische onderzoek van Meuwese. Via een spel waarbij deelnemers geld konden winnen voor een vriend of voor zichzelf werd de activiteit van het beloningscentrum in de hersenen gemeten. Kinderen bij wie het beloningscentrum actiever werd als ze geld voor zichzelf wonnen, werden minder aardig gevonden door leeftijdsgenoten. Pubers die voor eigenbelang gaan, worden dus minder geaccepteerd.
Bron: Universiteit Leiden